lazer-epilasyon

İstenmeyen tüylerinizden kurtulmak için cımbız kullanmaktan, epilasyon aletlerinden veya ağda acısı çekmekten sıkıldıysanız bu noktada lazer epilasyon uygulaması denemeniz gereken bir çözüm olabilir. Günümüzde lazer epilasyon, ülkemizde oldukça sıklıkla başvurulan ve başarıyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.

İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyonda kullanılan lazer ışığının dalga boyu kıl kökündeki melanin pigmenti tarafından emilme özelliğine sahiptir. Soğutma sistemli lazer tekniği ile yapılan lazer epilasyon ile lazer ısısı cilde zarar vermeden doğrudan kıl kökünü yok eden ısıya dönüşür.

İstenmeyen tüylerden kurtulmak için bölgedeki tüylerin tıraş edilmesi, cımbızla alma, kimyasal maddeler ve ağda yapma gibi yöntemler genellikle çok kısa süreli çözüm sağlar. Lazer epilasyon uygulaması sayesinde daha geniş bölgelere uygulama yapılabilir. Bu uygulamada hızlı ve daha az acı verici uzun atışlı bir lazerin kullanılması yoluyla tüyler, vücuttan temizlenmektedir.

Günümüzde lazer epilasyon adı altında birçok farklı uygulama mevcuttur. Epilasyon amacı ile kullanılan lazerlerde kullanılacak cihaz ya da uygulama seçilirken cilt ve kıl rengi değerlendirilmektedir. Lazer epilasyonun çalışma yöntemi, istenmeyen tüylerin köklerinin lazer ışığı ile yakılması ve yok edilmesi prensibine dayanmaktaır. Ülkemizde 1990 senesinden itibaren kullanılmaya başlamıştır, son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hem fiyatları ucuzlamıştır, hem de daha acısız ve ağrısız bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.

Cilt açık renkse ve tüy yeteri kadar siyah ise Alexandrite lazer (755 nanometre) uygulaması çok etkilidir. Daha koyu renkli ciltlerde NDYag (1064 nanometre) lazer uygulanmaktadır. Bu lazer aslında telenjektazileri, küçük-yüzeyel damarlardan derin-mavi venlere kadar tüm vasküler lezyonların güvenli, kolay ve etkili tedavisini sağlamak amacı ile sık kullanılmaktadır. Ancak bu lazer uygulaması aynı zamanda ince ve açık renkli tüylerde daha etkili epilasyon sağlar. Geleneksel lazerler ile epilasyon işlemi daha koyu renkli ciltlerde yanıklara sebep olabilir ya da deri pigmentleri zarar görür. Fakat, NDYag 1064 nm lazer uygulaması soğutma ünitesi ile üst deriyi korur, riskleri minimize eder ve etkili bir lazer uygulamasının yapılmasını sağlar.

Tüylerin büyümesi üç safhadan oluşur. Lazer yöntemi tüylere büyüme (anajen) safhasında etki edecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle tüylerin yalnızca bu safhada olanları yok edilebilmektedir. Uygulama birkaç kez tekrarlanarak istenmeyen tüm kıllar yok edilebilir.

Büyük miktarda konsantre lazer ışığı ile, cildin 1-5 mm derinliğine ulaşılır.
Lazer, büyüme safhasındaki kıl köklerindeki melanini hedef alır.
Tüy, ışığı emer ve burada ışık ısıya çevrilir, çevredeki dokulara herhangi bir şekilde zarar vermeden kıl folikülünü tahrip eder.
Kıl folikülü ve sonuçta da tüyün yeniden büyümesi engellenmiş olur.

Uygulama yapılan bölge haffifçe pembeleşip kızarabilir. Birkaç dakika ya da saat içerisinde düzelecektir. Buz uygulaması sayesinde cilt genellikle normale döner. Bu dönemde güneşlenmekten kaçınılmalı ve güneşe maruz kalan bölgeler için güneş kremi kullanılmalıdır.

İlk seans öncesinde istenmeye tüyler ağda, cımbız ya da kremle alınmaktan kaçınılmalı ve daha başarılı bir uygulama için tıraş edilmemelidir. Uygulamadan yaklaşık 3-10 gün sonra cilt yüzeyinde tüyler belirir. Bunların çoğu işlem görmüştür ve büyüme yetilerini neredeyse kaybetmiş "düşmekte olan" tüylerdir. Tüy foliküllerinin cilt altında kalan tüyleri temizlemesi gerekmektedir. Uygulama aralarında ağda, cımbız ya da renk açıcı kremler kullanılmamalıdır.

Lazer epilasyon uygulaması kimlere yapılmamalıdır?

Gri ve beyaz saçlı kişier, yakın geçmişte güneşlenmiş kişilerle yakın dönemde farklı lazer epilasyon tedavisi gören kişiler, hiperpigmentasyon ve hipopigmentasyon eğilimi olanlar, Tetracycline veya retinoidler gibi ışığa karşı hassaslaştıran ilaçlar alan kişiler olarak sıralanabilir. Bu ilaçların lazer epilasyon tedavisinden üç veya dört hafta önceden kesilmesi gerekir. Ayrıca V ve VI cilt tipindeki hastalar ve Herpes hikayesi olanlarda lazer epilasyon uygulanmamalıdır.

Lazer epilasyon kimler için uygundur?

12 yaşını tamamlamış, koyu renkli tüyleri olan herkese lazer epilasyon uygulanabilir. Tüyler açık renkli yani pigmenti az ise lazer ışığını emmeyeceği için lazer epilasyondan etkilenmez.

Lazer epilasyon hangi bölgeler için uygundur?

Gözleri özel gözlüklerle korumak şartı ile göz kapakları hariç tüm vücut bölgelerindeki tüylere lazer epilasyon uygulanabilir. Uygulama esnasındaki seans süresi kullanılan cihazların özelliklerine göre değişmekle beraber çok hızlı çalışma özelliklerine sahip cihazlarla yüz bölgesine 5-6 dakika, bıyık bölgesinde 1-2 dakika, bacaklara 1 saatlik sürede yapılabilir.

Lazer epilasyon sonrasında bazen 5-10 dakika bazen ise yarım saat kadar süren kızarıklıklar olabilir. Bu geçici bir durumdur. Soğutma sistemli lazer cihazları cildin ısınmasına fırsat vermediğinden lazer epilasyon uygulamasında yanık riski çok daha azalmaktadır. Epilasyon cihazları ile kalıcı yanık izi kalması çok nadir ve kullanım hatasına bağlı bir komplikasyondur.

Tek bir seans lazer epilasyon ile tüylerden kurtulmak mümkün müdür?
Maalesef mümkün değildir! Çünkü seans esnasında uygulama yapılan bölgedeki tüm kıl kökleri aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama anında olgun fazda (anogen) olan kılların kökleri etkilenir. İstirahatte (katogen) ve gerileme (telogen) fazlardaki kıl kökleri etkilenmezler. Bu sebeple ek seanslarının uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme evrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişebilir.

Seansların aralıkları ne kadardır?
Lazer epilasyon seanslarına verilen aralıklar uygulama yapılacak bölgeye göre 4 ile 8 hafta arasında değişmektedir.

Erkeklere lazer epilasyon uygulanabilir mi?
Erkeklere lazer epilasyon yaygın olarak ve başarıyla uygulanmaktadır. Lazer epilasyon uygulamasına başvuranların yaklaşık %35-40 kadarı erkeklerdir.

Lazer epilasyonun kalıcı sonuçlar vermekte midir?
Evet, lazer epilasyon ile kökleri tahrip olan kıllar tekrar çıkmamaktadır. Amerikan FDA'nın da onayladığı bu durum uzun süreli klinik lazer epilasyon çalışmaları sonucunda bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hormonal bozukluğu olan kadınlarda yeni kıllanma oluşabilmektedir. Yeni kıl oluşumu gözlenen kişilerde hormon tetkik ve tedavisi gerekebilir.

Lazer epilasyon uygulaması sonrası cilt nasıl olmaktadır?
Lazer epilasyondan hemen sonra cilt üzerinde,en fazla birkaç saat içerisinde geçecek şekilde hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi ve kızarıklık oluşabilir.

Lazer epilasyon maliyeti nedir?
Lazer epilasyonda maliyet kullanılan cihazın özelliklerine etkinliğine göre değişmektedir.

TOP